Storspov


Numenius arquata

storspov
© Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike

Den största vadarfågeln på våra strandängar heter storspov. Den har en lång och nedåtböjd näbb och långa ben. De långa benen gör att den klarar av att leva även i ganska högt gräs, till skillnad från de vadarfåglar som har kortare ben. 

När storspovarna kommer tillbaks till Skåne i mars flyger hanen ofta och visar upp sig för honan i sin spelflykt. Samtidigt hör man hans härliga sång, som är ganska svår att beskriva, den måste höras! 

För storspovens honor börjar vintern redan till midsommar! Då lämnar hon hanen och ungarna och börjar flytta ner till Medelhavet och Afrika! Hanen får stanna ytterligare några veckor för att mata ungarna. 

I Skåne finns ca 300 par, varav minst 50 i Kristianstads Vattenrike. 

Megafon Lyssna

Tillbaka