Glad sommar från Vattenriket!

20 juli, 2017

Nu blommar det för fullt på Vattenrikets torraste marker – sandmarkerna runt Åhus. Gör en utflykt och njut av blomprakten vid Sånnarna och Horna sandar. Men ta dig först tid att läsa om allt som hänt i Vattenriket det senaste kvartalet.

Nu finns en ny bok av fotograf Patrik Olofsson att köpa på naturum. ”Vingar över Vattenriket” är full av fantastiska foton och iakttagelser.Vi har invigt Utemuseum Äspet om havets alla nyttor. Ekosystemtjänster var fokus för årets biosfärläger. I maj träffades biosfärområdena i EuroMab. Vattenriket var med.

Äspet har fått ett utemuseum Den 8 juni, på Världshavens dag, invigde vi nya Utemuseum Äspet med tal, fika, fågelbingo och håvning. Utställningen berättar om livet under ytan, sjunka skepp och skatter, Åhus badliv och mycket mer! Läs mer

Ny bok om Vattenriket  Nu finns en ny bok av Patrik Olofssons att köpa på naturum. ”Vingar över Vattenriket” är en lättsam naturfotografisk dagbok från exkursioner i Vattenriket. Finns även på engelska och tyska.  Läs mer

EuroMab med globala hållbarhetsmål i fokus 400 delegater från EuroMab:s biosfärområden samlades i Frankrike för att prata om hållbar utveckling. Vattenrikets koordinator Carina Wettemark och naturumföreståndare Karin Magntorn var på plats. Läs mer

Invallningar läcker järn Ett nytt projekt undersöker läckaget av järn och aluminium vid Helgeå, Klingavälsån och Görslövsån. De första provtagningarna visar på extremt höga och giftiga halter på vissa platser. Läs mer

Äldre njöt av på Ekenabben Över 100 personer njöt av Ekenabben i vårskrud vid Mötesplatsernas och naturums senioraktivitet. Solen sken och många ville prova på qigong och skogsbad med naturvägledarna. Läs mer

Naturums kungsfiskare lagad En höststorm fick den på fall. Kungsfiskaren som visat vägen till naturum gick i tusen bitar. Men nu är den vackra fågeln på benen igen - och glänser som en riktig juvel!   Läs mer

Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Hernborg

Share This Post

Naturum Vatterniket får fint beröm i utvärdering

17 juli, 2017

Vart femte år utvärderas landets naturum av Naturvårdsverket. I år var det naturum Vattenrikets tur. Betyget blev gott! Kraven på bemanning, utställning och verksamhet uppfylls med råge.

Naturum får tummen upp både när det gäller Naturvårdsverkets formella krav och utlåtanden från Centrum för naturvägledning och Naturhistoriska riksmuseet.
- Det är bra att Naturvårdsverket ställer höga krav på kvaliteten på Sveriges naturum och jätteroligt att de tycker att naturum Vattenriket håller hög kvalitet. Såklart är vi både glada och stolta över de fina omdömena, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Naturvårdsverket lyfter fram naturum Vattenrikets tematiska arbete. ”Det ger en tydlig röd tråd som kan kommuniceras både utåt och inåt, och leder till att verksamheten känns aktuell och relevant. Det ger också personalen möjlighet att fördjupa sin kompetens inom olika ämnesområden och resulterar i ett rikt utbud av aktiviteter som kan återkomma även senare år.”

Verket uppmärksammar även naturum Vattenrikets arbete med kommunikation och attitydförändringar. ”Naturum har flera bra exempel på hur man med humor och lite udda grepp kan få folk intresserade. Naturum Vattenriket arbetar också med att förmedla det samhällsekonomiska värdet i både naturum och naturen för att åtstadkomma förankring och förståelse för verksamheten.”

Biosfärklassrummen med håvningsutrustning får beröm, liksom Vattenrikets vänner och tranvärdar.

Centrum för naturvägledning, som deltagit i utvärderingen, inleder med ”I naturum Vattenriket känner sig besökaren väntad och välkommen! Här finns ett brett och rikt utbud av både bemannad och obemannad naturvägledning för många målgrupper, oavsett om man kommer som förstagångs- eller återkommande besökare. ”

Även Naturhistoriska riksmuseet tycker att utställningen håller en mycket hög nivå med humorn som krydda. ”Ett exempel är animerade fiskpinnar som dyker upp bland andra fiskar, är oväntat och får besökaren att skratta och kommentera.”

Resultatet är att Naturum Vattenriket får förtroende att fungera som naturum ytterligare fem år.
- Även om det var ett väntat besked är det skönt att ha det på pränt. Nu ska vi ta tag i de fina tips vi fick kring hur vi kan utveckla utställningen på naturum framöver. Bland annat vill vi skapa mer interaktivitet, säger Karin Magntorn.

Text och foto: Åsa Pearce

Share This Post

Naturens nyttor i fokus på årets biosfärläger

5 juli, 2017

I Vattenriket är vi rika! Inte bara på vatten, utan på alla de nyttor som naturen ger oss helt gratis. Naturens små under som kallas för ekosystemtjänster.  Naturens nyttor var temat för årets biosfärläger.

Lägret inleddes med en tur till gamla badplatsen i Gärds Köpinge. Här vid Vramsåns strand firade vi med tårta, målade akvarell, fiskade och undersökte livet i vattnet. Hela veckan fick barnen uppleva och utforska naturens nyttor på nära håll.

I Vattenriket myllrar det av olika sorters djur och växter. Under lägret upptäckte deltagarna Vattenrikets alla småkryp, fiskar, fåglar och växter. Det blev möten med intressanta människor som använder Vattenriket på olika sätt i sin vardag.

Lägerdeltagarna fick ringmärka fåglar, undersöka livet i havet, föda upp gråsuggor och andra kryp, besöka biexperter, möta en strandängsbonde, böda nät hos en fiskare och mycket mer!

På lägrets sista dag blev det tillfälle att prova på medeltidsliv vid Lillöborgen. Föräldrar och kompisar bjöds in till medeltidsmingel. Och då blev lägerdeltagarna utnämnda till minibiosfärambassadörer!

Dagbok från lägret:

Måndag: Idag startade årets biosfärläger! Tjugo glada barn i åldern 10-13 år ska under veckan uppleva Vattenriket, lära sig om naturen och framför allt ha skoj tillsammans på olika platser i Vattenriket. I morse bar det av till badplatsen i Gärds Köpinge och Vramsån.
Här fick barnen undersöka växter och djur och konstnären Katarina Engsrö visade hur vi kan avbilda det vi ser med färg och penslar. Anders Tell invigde lägret vid lunchtid alla barn fick varsin röd biosfärlägertröja. Sedan firades det med strandängshamburgare och kladdkaka med grädde och jordgubbar. Och det var många barn som hade riktigt skoj i det ”lagom” varma vattnet.

Tisdag: Spännande ringmärkning vid naturum med Andreas Magnusson och en härlig eftermiddag vid Äspet med marinbiolog Lena Svensson. En helt vanlig tisdag på Biosfärlägret.

Onsdag: Alla vi på biosfärlägret har haft en fullspäckad dag! Vi besökte lantbrukaren Brita Åkesson och hennes familj i Horna. Vi pratade odling och var det vi äter kommer ifrån, kor och kvigor som råmade ikapp, klappade hästar- livet på landet helt enkelt!
Efter lunch besökte vi Bidrottningklubben på Näsby fält, barnen var fulla av frågor, fick smaka nyslungad honung och titta in i en bikupa. Vilken dag!

Torsdag: På Biosfärlägrets näst sista dag besökte vi Hånsa och Maria vid Tvillingaboden i Yngsjö. Det blåste friska vindar och havet var i uppror. Men vad gjorde det, vi hade en jättehärlig dag ändå!
Vi lekte ål i ålahomman, provade att böda nät, gjorde knopar, lekte, byggde fantastiska sandskulpturer och inte minst fick vi vara med om ett välsmakande alternativt miniålagille med musik- och sånginslag. Tack Hånsa och Maria för en spännande och lyckad dag!

Fredag: En härligt blöt dag på Lillö med medeltida inslag fick avsluta årets Biosfärläger.
Trots ihållande regn vara alla på gott humör och fixade tjusiga smycken i luffarslöjd, njöt av god mat, poserade i medeltidskläder, poppade popcorn över öppen eld, upptäckte borgens alla hemliga skrymslen och vrår, berättade rysliga spökhistorier för varandra och sist men inte minst blev utnämnda till miniambassadörer för Vattenriket.

Nöjda röster från föräldrarna:
Grabben är helt slut varenda dag när han kommer hem. Så kul att se och höra vad de varit med om. Vilket upplägg på lägret! Stort Tack, Jossan, Sam och Hanan.”

”Vilka fantastiska upplevelser våra barn får vara med om, stort TACK för ett otroligt fint arrangerat läger!”

Share This Post

Ny bok av Patrik Olofsson om Vattenriket

14 juni, 2017

På lördag släpps Patrik Olofssons nya bok ”Vingar över Vattenriket”. En lättsam naturfotografisk dagbok från exkursioner i Vattenriket.

Det har gått lite drygt tio år sedan Patriks förra bok om Vattenriket kom ut. Ämnet är detsamma, men upplägget lite annorlunda.

-Den förra boken var mer faktabaserad. Den här gången har jag velat lyfta fram ögonblick och upplevelser från exkursioner i området med tyngdpunkt på fåglar, mitt största intresse, säger Patrik Olofsson.

Läsaren tas med på en resa genom ett år i Vattenriket. Varje månad har ett eget kapitel. Februari har rubriken ”Utterfrossa”, mars heter ”Där tranor dansar” och december ”Gåsatider”.

Som naturfotograf och filmare får Patrik uppleva många olika områden. Han bor sedan några år på västkusten, men Vattenriket forsätter han att återvända till.

–Vattenriket är det område jag känner mest för av alla platser. Här växte jag upp och jag har följt området som fotograf i 30-35 år. Detta plus den stora variationen av naturtyper gör att jag ständigt upptäcker nya saker.

Kärleken till Vattenriket genomsyrar boken.
-Jag vill både visa upp spännande möten i välkända områden, som kniporna vid naturum, och skildra upplevelser som få har möjlighet att vara med om, men som finns runt omkring oss.

Om du skulle välja ut en favoritplats i Vattenriket, vad väljer du då?
- Hercules är fint med mycket liv och rörelse. Där finns alltid något att lyssna på och titta på, både välkända fåglar som skäggdopping och rördrom, men även mer ovanliga som svarttärna och pungmes.

Under sina fotoexkursioner får Patrik många oväntade upplevelser.
-Det oplanerade är det bästa. En rolig episod var när jag satt i ett gömsle och skulle fotografera hornugglor. Då dök plötsligt en gök upp och landade framför mig med en hårig larv som den slukade. 

Episoden finns så klart beskriven i Patriks  nya bok Vingar över Vattenriket:
”Göken ropar i en gassig glänta. Den välbekanta stämman blir allt mer upphetsad och snart kommer ytterligare en gök in på scenen. En av dem landar framför mig. Den spanar en kort stund och flyger därefter ner på marken och kommer upp med en stor hårig fjärilslarv i näbben. Göken daskar larven några gånger i stubben innan den med en lätt knyck kastar upp bytet i luften och slukar det.”

Boksläpp: Patriks Olofssons nya bok Vingar över Vattenriket släpps på naturum Vattenriket lördag den 17/7 kl 14.00.
Vingar över Vattenriket har även översatts till engelska och tyska.

VINGAR ÖVER VATTENRIKET
Lördag 17 juni kl 14

Följ med naturfotograf Patrik Olofsson till Vattenrikets strandängar, djupa skogar och vindlande vattendrag. Patrik visar fantastiska bilder och låter oss se höjdpunkter från alla årstider. Efter föredraget signerar och säljer Patrik sin rykande färska bok ”Vingar över Vattenriket.

Share This Post

Nytt utemuseum invigt vid besöksplats Äspet

9 juni, 2017

I går var det den 8 juni, Världshavens dag. Då invigde vi nya Utemuseum Äspet med tal, fika, fågelbingo och håvning. Utställningen berättar om livet under ytan, sjunka skepp och skatter, Åhus badliv och mycket mer!

Vatten spelar en stor roll i Vattenriket från källorna på Linderödsåsen genom bäckar och Helge å ut i Hanöbukten. Carina Wettermark hälsade välkommen till invigningen och lyfte fram hur viktigt ett friskt hav är.

­- Därför gräver vi våtmarker för att rena vattnet från kväve och fosfor innan det når havet. Provfisken ger oss ny kunskap om arter och samband i havets ekosystem, sa Carina Wettemark.

Vattenriket samarbetar med forskare, myndigheter, föreningar, skolklasser och allmänheten för att vi lokalt ska uppnå FN:s hållbarhetsmål.

-Utställningarna runt om i Vattenriket är ett viktigt sätt för att sprida kunskap om naturen och vattnet runt omkring oss, säger Carina Wettermark, chef för biosfärenheten på Kristianstads kommun.

I Vattenrikets varierade landskap finns 21 besöksplatser plus naturum. Några är framlyfta med mer utvecklad information, så kallade utemuseer. I går invigdes det sjätte – Utemuseum Äspet.

Carina Wettemark invigde utställningen tillsammans med Thomas Johansson, chef för havsplanering och maritima frågor på Havs- och vattenmyndigheten, och Bengt Olsson, förvaltningschef på C4 Teknik, kommunens tekniska förvaltning som har anlagt utemuseet.

Utställningen har formen av ett skepp, där relingen är bänk och seglen informationsskyltar. Skärmarna berättar om livet under ytan, badlivet genom tiderna, sjunkna skepp och skatter  och Östersjöns utmaningar.

-C4 förvaltar och sköter mycket av den värdefulla natur som gör Vattenriket och kommunen så attraktiv och intressant. Äspet-reservatet vid Hanöbuktens strand som vi står i nu är ett bra exempel, sa Bengt Olsson, förvaltningschef på C4 Teknik.

Efter talen blev det dags för fika och titt på utställningen. Sedan var det många som passade på att bekanta sig med området med fågelbingo teller titta vad skolklass håvade vid Snickarhakens stenar och tång.

Blir du nyfiken på att njuta mer av Äspet? Kom tillbaka på naturums aktiviteter. I sommar kan du följa med naturvägledarna ut och upptäcka naturens lugnande inverkan med alla sinnen och fascineras över stort och smått i naturen. Utforska livet i tångruskorna med vattenkikare, snorkel och cyklop. Eller följ med Nordöstra Skånes fågelklubb på vadarspaning. Naturums program.

Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Magntorn

Share This Post