Arkiv för kategori ‘Strömmande vatten’

Nytt lekgrus gav resultat redan första året

fredag, 16 oktober, 2015

För ett år sedan lade Vattenrikets Jonas Dahl ut lekgrus i Helge å vid Torsebro. Insatsen gjordes för att hjälpa laxen tillbaka till området. Nu visar elprovfiske att åtgärden gett resultat redan första året.

Strax innan restaureringen gjordes ett elfiske i Torsebro. Detta gav ett mycket dåligt resultat. Nu har elfiskarna varit tillbaka för att se om åtgärderna i ån gett något resultat på mängden fisk.

-Elfisket gick över förväntan. Vi fångade nästan 30 laxårsyngel Det betyder att laxarna hittad dit direkt förra hösten. Dessutom fiskade vi ytterligare sju arter som är beroende av grusbotten och strömmande vatten: öring, sandkrypare, grönling, löja, färna, ål och lake.

Förr var det gott om lax i Helge å. Sedan kraftverket placerades i Torsebro 1909 har laxen fört en tynande tillvaro i ån. I och med 1960-talets vattenföroreningar försvann nästan all lax.

De senaste 50 åren har vattenkvaliten stadigt förbättrats. I början av 2000-talet sattes laxyngel ut i Helgeåns tillflöden. För att fortplanta sig behöver laxen lekgrus. En inventering visade att lekgrus helt saknas i forssträckan nedströms kraftverket i Torsebro.

I fjol lade Jonas Dahl lekgrus ut vid Torsebro som ett sätt att hjälpa laxen föröka sig. Projektpengarna kom från Länsstyrelsen, Hav- och Vattenmyndigheten, Sportfiskarna och Nedre Helgeåns Fiskevårdsområde.

Nu visar det sig att åtgärden gett resultat – redan första året!
Text: Åsa Pearce
Foto: Jonas Dahl

Konst och hantverk inspirerar på Biosfärlägret

onsdag, 19 juni, 2013

Gräsänder, jungfrusländor och blommande jättemöja. Barnen har lätt att hitta motiv att måla av vid Vramsån i Gärds Köpinge. Vattenriket som inspirationskälla är temat för årets Biosfärläger.


Ett gäng badar i det kalla vattnet och på bron fiskas det för fulla muggar. I en spann simmar dagens fångst – två små mörtar.
-Det är bättre fiskelycka i dag än i går vid Lillö.

Saga, Moa, Agnes och några till har slagit sig ner vid ett picknickbord med sina akvarellfärger. Gräsänder, näckrosor och åvyer tar form på papprena. För Agnes är det första gången på biosfärläger.
-Mamma läste en artikel om lägret i tidningen och jag tyckte det lät roligt. Jag tycker om att vara ute i naturen och göra olika saker, säger hon.


En bit ut i ån blommar jättemöjan för fullt och ovanför de vita blommorna dansar ett gäng himmelsblå jungfrusländor. Köpingekonstnären Katarina Engsrö har målat av det mesta runt Vramsån.
-Ån, fälten, byn. Jag är så glad att jag får vara en del av Biosfärlägret. Jag älskar akvarellmåleri och det är roligt att lära ut och göra andra glada. Det finns inget rätt eller fel, man ska göra som man känner, säger hon.

I dag visar hon barnen olika akvarelltekniker.
-Det går att måla med tvättklämma, gladpack, smörgåspapper och att strö flingsalt i färgen ger en spännande effekt, säger Katarina.

Barnen väljer själva var de vill sitta och måla. Hanna sitter som näcken i bäcken. Från sin sten har hon utsikt över laxtrappan, sländorna, jättemöjan, ån och kvarnen.


Varje dag gör deltagarna en utflykt i Vattenriket och hälsar på lokala konstnärer och hantverkare. De får prova på att tova, göra kolkritor, tälja i bark och mycket mera.
-Vi utgår ifrån det vi ser, hör och känner sedan använder vi konst och hantverk för att förstärka och fördjupa upplevelsen, säger Sam Peterson, naturpedagog på naturum Vattenriket och den som håller i lägret.


Jakob är feriearbetare på lägret för andra året i rad. Han har varit med och målat akvareller och serverar dagens grillade korv.
-Jättekul, det bästa sommarjobba jag haft!

Fakta:
Biosfärlägret varar vecka 25 och 26. Det går ut på att uppleva, upptäcka och lära mer om Biosfärområde Vattenriket. Trettio barn i åldern 10-14 år deltar.
Text och foto: Åsa Pearce

Biosfärdagen firad med busstur och diplom

måndag, 3 juni, 2013

Biosfärbuss längs Vinneåns dalgång och diplomering av Biosfärambassadörer.  Så firade Vattenriket den nationella biosfärdagen den 2 juni. 


Våtmarker är naturliga reningsverk som minskar problemen med övergödning. Dammen vid Adinal är en av flera nya våtmarker som skapats längs Vinne å. 

På biosfärdagen tog Jonas Dahl, Vattenrikets limnolog, och Katrine Svensson, Kristianstads kommuns miljöinformatör, ett 40-tal personer med på en tur längs Vinneån och nyanlagda våtmarker inom Vinneåprojektet.

 

För 100 år sedan var våtmarker ett naturligt inslag i landskapet. Sedan dess har vi människor dikat ut markerna för att få mer odlingsyta. Det betyder att näringsämnen, som kunde renats i våtmarker, i stället hamnar i Östersjön.

Vinneån är ett av Kristianstads smutsigaste vattendrag. Jonas och Katrine berättade att Vinneåprojektet ger lantbrukare längs ån möjlighet att anlägga våtmarker och reglerbar dränering. Projektet omfattar också insatser i ån där grus på åbottnen ger öringen nya lekplatser.


Våtmarker ger ett rikare växt- och djurliv i odlingslandskapet. Småkryp, grodor och fåglar trivs i våtmarkerna.  Biosfärbussen gav besökarna en chans att få höra om Vinneåprojektet på plats ute i landskapet. Under bussresan blev det tillfälle att håva och skåda fågel.

Vattenrikets första ambassadörer
För Vattenrikets drygt 30 biosfärambassadörer fortsatte firandet av biosfärdagen med diplomering och tårtkalas på naturum Vattenriket.  Kommunfullmäktiges ordförande Sten Hermansson delade ut diplom, tröjor och vattenkannor till de nyblivna biosfärambassadörerna.


-Det här är ett sätt att få ut kunskap om Vattenriket på ett brett och folkligt sätt. Biosfärambassadörerna blir fantastiska vattenspridare för Kristianstads kommun, som är så präglad av vatten, säger Sven-Erik Magnusson, biosfärkoordinator.


Text och foto: Åsa Pearce

Naturmorgon sänder från Vattenriket

torsdag, 25 april, 2013

Radioreporter Erik Kohlström håvar upp märlor och sländelarver. Vramsån har vaknat till liv efter vintern. På lördag sänder Naturmorgon från Vattenriket. Kl 06.14 sprakar programmet igång.

Luften ljuder av sång från koltrastar och lövsångare. På marken blommar gul svalört. Det är en härlig vårmorgon vid badplatsen i Gärds Köpinge. Naturmorgons reporter Erik Kohlström är på plats för att lära känna området han ska sända från på lördag.

Erik berättar att han varit nyfiken på Vattenrikt länge och ser fram emot sändningen.
-I Vattenriket finns en stor variation i naturtyper och så är det en spännande kombination av kulturlandskap och sprudlande natur.

Ett av Skånes finaste vattendrag
Den som slår på radion tidigt på lördag morgon får höra naturvägledare Josefin Svensson och Vattenrikets limnolog Jonas Dahl berätta om livet på åns botten, där dagsländorna gör sig redo för svärmning efter flera år som larver. 

Det kommer också att handla om växterna i och intill ån. Vramsån är ett av Skånes finaste vattendrag och många växter och djur trivs här.
-Till exempel finns alla stormusslor kvar här. Det är en indikator på fint vatten, säger Jonas Dahl, Vattenrikets limnolog.

Både strömmande och lugnt
Att ån inte rätats ut innebär att den rymmer flera olika vattenmiljöer, både strömmande och lugnare vatten. I de lite lugnare delarna växer en riktig raritet - jättemöjan.
-När jungfrusländorna sitter på de vita blommorna i jättemöjans gröna hårsvall är det riktigt magiskt, säger Josefin Svensson.
Se där ett skäl för Erik Kohlström att komma tillbaka i juli, det är då jättemöjan blommar.

Lyssna på Naturmorgon live i P1 på lördagmorgon kl 06.14-07.55. Vaknar du lite senare går det bra att lyssna från Sveriges radios hemsida också.

Internationellt gäng studerar Vattenriket

onsdag, 16 september, 2009

15 sept 2009
Under denna veckan råder febril aktivitet i stugbyn i Degeberga. Det gemensamma språket är engelska, men lyssnar man närmare kan man höra både baskiska, franska, tyska och svenska mellan varven. Det är ett gäng forskare och studenter från vitt skilda delar av Europa som under ledning av Ola Magntorn träffas för att undersöka rinnande vattendrag i Vattenriket.

DSC_0120

Det är ett internationellt nätverk av lärare inom ramen för Erasmus programmet som har sin årliga träff, denna gång i Kristianstad. Samtidigt som de träffas och planerar sitt utbyte mellan universiteten, genomförs en fältvecka med kursen ”Man and Biosphere” som ges av Högskolan Kristianstad. På bilden undersöker studenterna Segesholmsån.

DSC_0173

På kvällarna ger de olika forskarna föreläsningar. Här är det Phil från universitetet i Canterbury som föreläser om diversitet.