Arkiv för kategori ‘Tillgänglighet för alla’

Kristianstad är Skånes bästa friluftskommun

måndag, 22 april, 2013

Kristianstads kommun hamnade åter i toppstriden om utnämningen Sveriges Friluftskommun. Placeringen blev nummer tre i landet och nummer ett i Skåne.


Det var på Tankesmedjan för Friluftsliv i förra veckan som ”Sveriges friluftskommun 2013” utsågs. Utmärkelsen baseras på en undersökning av hur landets kommuner arbetar med det lokala friluftslivet.

Vann gjorde Örebro kommun. Kristianstads kommun blev Skånes bästa friluftskommun för fjärde året i rad och placerade sig återigen bland landets tre bästa kommuner.

Undersökningen har fokuserat på tre områden: planer för friluftsliv, information och samarbeten kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv.

Ett skäl till att Kristianstad placerar sig väl är Vattenrikets samarbeten med ideella organisationer i naturums programråd och kring gemensamma aktiviteter.
Flera byalag är engagerade i bussturer till tran- och örnskådning. Under året startades Vattenrikets vänner, som bland annat medverkar i utbildning av biosfärambassadörer.

Dessutom har kommunen avtal med flera ideella föreningar om drift och underhåll av friluftsområden, badplatser och småbåtshamnar.
Kommunen arbetar aktivt med olika ideella föreningar som orienteringsklubbar och scouter för att få hit större evenemang som O-Ringen 2014 och World Scout Jamboreen 2011. 

Fakta om utmärkelsen Sveriges Friluftskommun
Utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2013 baseras på en enkät som besvarades av 262 av landets 290 kommuner. Totalt kunde en kommun få 31 poäng i undersökningen. Örebro fick full pott. På andra plats kom Söderhamn med 30,5 poäng. Och på tredje plats Kristianstad, Ludvika, Sundsvall och Örnsköldsvik på 30 poäng.

Text och foto: Åsa Pearce

Ny utställning om tranorna vid Pulken

måndag, 25 mars, 2013

Trandagen firades med invigning av ny utställning i Utemuseum Pulken. Tranorna hade anmält förhinder på grund av det kalla vädret. Men de är väl representerade i text, bild, film och ljud i den nya utställningen.


Vid den här tiden i fjol kulminerade tranflyttningen. Den 25 mars räknades inte mindre än 6890 tranor på matningsfältet och i våtmarken. Året dessförinnan var de till och med några fler. Som mest samlades 7200 tranor vid Pulken.

Men i år lyser de med sin frånvaro. Årets säsong började ungefär som det brukar med ett par tranor i början på mars. Den 5 mars räknade fågelkonstnär Carl Christian Tofte, som bor vid Pulken, till 11 tranor. Fler än så har inte noterats i år.  

Sedan kom kylan. Inte bara här i Sverige, utan också längre ner i Europa behåller vintern sitt grepp. Tranorna som lämnat Spanien och tagit sig över Pyreneerna till Frankrike och vidare norrut in i Tyskland har gjort halt och några har till och med vänt söderut igen.

Och den fortsatta kylan har gjort att de inte inte nått fram till Vattenriket och Pulken.
-I dag står tusentals tranor i norra Tyskland och deppar. Här finns flera decimeter snö och är minst lika kallt som här hos oss, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.

Tranorna häckar i norra Skandinavien. Pulken ligger en lagom dagsetapp från norra Tyskland. Så de kommer att passera oss, frågan är bara när?

- Enligt SMHI:s tiodygnsprognos är inte tranutsikterna så goda. De lovar fortsatta vindar från nord och ost med 5-10 minusgrader under natten. Tranorna vill ha värme och vindar från söder eller sydväst för att ge sig över Östersjön. Något sådant väder utlovas tyvärr inte före påsk.


I väntan på vår och värme kan vi njuta av de vackra dansande tranorna som Carl Christian Tofte målat till den nya utställningen vid Pulken. Här kan vi även läsa om flyttningen, dansen och andra fascinerande fakta om tranan. Utställningen innehåller även filmklipp och ljudfiler om tranorna vid Pulken som nås via qr-kod.

Text: Åsa Pearce
Foto: Ebba Trolle

Kristianstad – Skånes bästa friluftskommun

tisdag, 20 mars, 2012

Kristianstad är bäst på friluftsliv i Skåne och näst bäst i landet. Det visar en ny undersökning som presenterades på Tankesmedjan för friluftsliv i torsdags. Där föreläste Karin Magntorn om hur Vattenriket samarbetar med kommersiella och ideella aktörer.


Utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2012 baseras på en enkät som besvarats av 254 av kommuner. Kristianstad placerar sig som bästa friluftskommunen i Skåne och näst bästa i landet tillsammans med Ludvika och Sundsvall. Bara ett halvt poäng efter Örebro.
– Jätteroligt att vi placerar oss så bra. Det är samtal och samarbete över förvaltningsgränserna som har gett resultat, säger Mats Gustafson, utvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Undersökningen har fokus på tre områden: planer för friluftsliv, information och samarbeten kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv. Resultatet presenteras i en rapport som lyfter fram goda exempel från de tre främsta kommunerna.

Vattenriket står för flera av Kristianstads goda exempel. Under jamboreen arrangerade Vattenriket ”Naturmingel” med fågelskådning och myggsafari. Biosfärlägret då barn under två veckor på sommarlovet fick lära sig om naturen genom att uppleva, upptäcka och undersöka Vattenriket är ett annat exempel.

Naturum Vattenrikets guidningar, programpunkter och pedagogisk verksamhet lyfts också fram i rapporten, liksom utflykter till anpassade besöksplatser för personer med funktionsnedsättning. Gratiskonserten i redet med Händels Water music av Christianstad Symfoniker är ännu ett gott exempel.

- För oss är det naturligt att naturum är en mötesplats och en utgångspunkt för aktiviteter som föreningar och naturum bjuder på och för kommersiella aktörer i olika samarbeten, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.
Hon lyfter också fram att Kristianstads kommun satsat på att bygga en bra infrastuktur med spänger och leder till nytta för såväl privatpersoner som offentliga aktörer, föreningar och företag.
Text: Åsa Pearce

Läs hela rapporten här.
Se webbfilminslaget från Tankesmedjan för friluftsliv där Karin Magntorn föreläser under rubriken: Kommersiella, ideella och offentliga aktörer – om roller, gränser och samverkan.

Sveriges friluftskommun

måndag, 15 februari, 2010

Kristianstad är en av de tre bästa friluftskommunerna i år. Allra bäst var Sundsvall som vann utmärkelsen Sveriges friluftskommun, bara en halv poäng före tvåorna Örnsköldsvik och Kristianstad. 

Det var på  Miljödepartementets och Naturvårdsverkets stora konferens Folk och natur 2010 som de tre kommunerna fick presentera sitt arbete.

 

På plats i Stockholm var Karin Magntorn från Biosfärkontoret och Mats Gustafsson från Kultur och Fritid samt kultur och fritidsnämndens ordförande Sven Nilsson (c).  Under torsdagen fick Karin och Mats presentera kommunens arbete med allt ifrån scoutläger till Vattenrikets tillgänglighetsarbete.

På fredagen höll miljöminster Andreas Carlgren ett anförande som avslutades med att de tre nominerade kommunerna, Örnsködsvik, Sundsvall och Kristianstad fick komma upp på scenen. Längst till vänster på bilden står Kristianstads delegation, Mats Gustafsson, Karin Magntorn och Sven Nilsson, kultur och fritidsnämndens ordf.

Här tillkännagavs att Sundsvall i år fick priset som Sveriges friluftskommun, en halv poäng före Ö-vik och Kristianstad.  Det som gjorde Sundsvalls kommun till en vinnare var bla  deras samverkan med ett stort antal aktörer, den långsiktiga friluftsstrategin och markinköp av tätortsnära natur.

Här delar miljöminster Anderas Carlgren ut blommor till de tre nominerade kommunerna.

Läs mer:

Kristianstadsbladets artikel>>

Sveriges friluftskommun poängsättning >>

Badbryggan i Furuboda invigd!

torsdag, 18 juni, 2009

090618
Efter en regnig morgon sken solen och de många gästerna i kapp när den nya tillgänglighetsanpassade flytbryggan i Furuboda invigdes på torsdagseftermiddagen! Den ingår som en del i LONA projektet Ökad tillgänglighet för alla i Vattenriket och det är Kultur- och Fritidsförvaltningen som står bakom projektet.

090618_Furuboda_brygga
Foto Karin Magntorn

Den formella invigningen förrättades av Sven Nilsson (c) som klippte snöret.

090618_Furuboda_invigning
Foto Karin Magntorn

Direkt sprang några badsugna killar ut och premiärbadade från bryggan, därefter följde en lång ström av folk med ut på bryggan!

P1010802
Foto Karin Magntorn

Flytbryggan är 40 meter lång och byggd av 400 plastpontoner. Den är den första i sitt slag i Sverige och lär bjuda på mycket glädje i sommar för alla, med eller utan rullstol!

090618_Furuboda_brygga_1
Foto Karin Magntorn

Läs mer om Ökad tillgänglighet för alla i Vattenrike!