Arkiv för kategori ‘Tranor’

Ny utställning om tranorna vid Pulken

måndag, 25 mars, 2013

Trandagen firades med invigning av ny utställning i Utemuseum Pulken. Tranorna hade anmält förhinder på grund av det kalla vädret. Men de är väl representerade i text, bild, film och ljud i den nya utställningen.


Vid den här tiden i fjol kulminerade tranflyttningen. Den 25 mars räknades inte mindre än 6890 tranor på matningsfältet och i våtmarken. Året dessförinnan var de till och med några fler. Som mest samlades 7200 tranor vid Pulken.

Men i år lyser de med sin frånvaro. Årets säsong började ungefär som det brukar med ett par tranor i början på mars. Den 5 mars räknade fågelkonstnär Carl Christian Tofte, som bor vid Pulken, till 11 tranor. Fler än så har inte noterats i år.  

Sedan kom kylan. Inte bara här i Sverige, utan också längre ner i Europa behåller vintern sitt grepp. Tranorna som lämnat Spanien och tagit sig över Pyreneerna till Frankrike och vidare norrut in i Tyskland har gjort halt och några har till och med vänt söderut igen.

Och den fortsatta kylan har gjort att de inte inte nått fram till Vattenriket och Pulken.
-I dag står tusentals tranor i norra Tyskland och deppar. Här finns flera decimeter snö och är minst lika kallt som här hos oss, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.

Tranorna häckar i norra Skandinavien. Pulken ligger en lagom dagsetapp från norra Tyskland. Så de kommer att passera oss, frågan är bara när?

- Enligt SMHI:s tiodygnsprognos är inte tranutsikterna så goda. De lovar fortsatta vindar från nord och ost med 5-10 minusgrader under natten. Tranorna vill ha värme och vindar från söder eller sydväst för att ge sig över Östersjön. Något sådant väder utlovas tyvärr inte före påsk.


I väntan på vår och värme kan vi njuta av de vackra dansande tranorna som Carl Christian Tofte målat till den nya utställningen vid Pulken. Här kan vi även läsa om flyttningen, dansen och andra fascinerande fakta om tranan. Utställningen innehåller även filmklipp och ljudfiler om tranorna vid Pulken som nås via qr-kod.

Text: Åsa Pearce
Foto: Ebba Trolle

Besöksplats Pulken rustas upp

fredag, 16 november, 2012

Lagom till transäsongen 2013 får besöksplats Pulken ett nytt utseende. C4 Teknik naturvård är i full färd med att bygga om fågeltornet. Samtidigt tar en ny utställning form där tranorna får en framträdande roll.

När fågeltornet öppnar igen i vår kommer det att ha en öppnare planlösning på marknivå. Väggen mot våtmarken i söder tas bort så att fler kan stå under tak och studera tranor, änder, gäss och andra fåglar.

Under taket blir det ett rullstolsanpassat fikabord och bänkar och fågeltornet kommer att vila på nya stolpar.

Ny utställning om tranor
De senaste åren samlas allt fler rastande tranor vid Pulken. Det tar den nya utställningen fasta på. En ny väggyta mot väster kommer att ägnas åt dessa fascinerande fåglar. Just nu arbetar biosfärkontoret på en utställning som handlar om tranornas flyttning, dans, ringmärkning och matningen vid Pulken.

Den kulturhistoriskt intresserade kommer få sitt lystmäte i utställningen om hur Graften grävs och använts som farled och om själva platsnamnet Pulken.

Just nu är fågeltornet stängt, men öppnar igen till våren.
Text: Åsa Pearce
Bild: Sven-Erik Magnusson

Pulken lockar tranor och skådare i tusental

fredag, 8 april, 2011

Samling vid Pulken. Den senaste veckan har bjudit på dubbelt rekord – både i antal tranor och skådare.


Ännu några dagar går det att se tranor i stora antal vid Pulken. Bild: Patrik Olofsson

Aldrig förr har så många tranor räknats samtidigt vid Pulken. Som mest samlades 7200. Och besökarna ligger inte långt efter. Bara under senaste veckan har mer än 3500 personer passerat besöksräknaren som finns på plats.
- Dåligt flygväder förra veckan gjorde att tranorna samlades upp vid Pulken. När vädret blev bättre i början av veckan drog de snabbt vidare, men säkert kommer det att finnas kvar tranor i helgen av de 2000 tranor som siktats idag, fredag, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.

Tranornas invasion har också väckt stor uppmärksamhet i radio, tv, på bloggar och i nyhetsartiklar. Både i Sverige och i Danmark. Kristianstadsbladet var först ut med att konstatera att ”våren har kommit med skorrande trumpetstötar och långsamma vingslag”.

Några dagar senare berättade Kvällsposten att just nu  ”pågår en gigantisk tranfest i Härnestad vid Yngsjö. Tusentals tranor mellanlandar varje dag på strandängarna där de matas för att skona de omkringliggande åkrarna.”

Sydnytt och Sydsvenskans webb-tv-team har filmat vackra tranvyer. Dessutom har tranorna vid Pulken blivit internationellt kända. I år har danskarna hittat till detta tranornas ”bed and breakfast” i horder. Begeistrade besökare delar frikostigt med sig av sitt nya favoritresmål i inlägg på både facebook och bloggar. ”Tranerne er over os” skriver till exempel danska SMHI med vackra bilder från Pulken.

Både Naturmorgon och danska Natursyn har sänt direkt från Pulken. Och intervjuat dansksvenske fågelkonstnären Carl Christian Tofte, vars nya bok ”Trandans” fått fina recensioner i flera tidningar. Hans akvareller går också att njuta av på naturum Vattenriket just nu.

 - Snacka om marknadsföring och att sätta Kristianstads Vattenrike på kartan! säger Sven-Erik Magnusson, chef för Biosfärkontoret.

Pulken – tranornas eget bed & breakfast

fredag, 25 mars, 2011

Nu rastar tranorna i tusental vid Pulken i Vattenriket. I dag startar tranmatningen på fältet intill. Tranornas eget bed & breakfast har öppnat. Från fågeltornet kan tranornas dans beskådas på första parkett.
En trana har många fjädrar att putsa. Foto: Patrik Olofsson/N

Tranorna är ett efterlängtat vårtecken och de senaste åren har de mäktiga fåglarna rastat i allt större antal i Kristianstadsbygden. Mellan 3000 och 5000 tranor har räknats samtidigt.

För några år sedan var de rastande tranorna ett gissel för bönderna, eftersom de orsakade stora skador på nysådda korn- och vetefält. En trangrupp bildades för att hitta en lösning på problemet.

Matning har nu pågått i flera år och har fungerat allt bättre efterhand som tranorna lärt sig. När bönderna i trakten sätter igång vårbruket och sår de för tranorna så attraktiva kornet och vetet börjar lantbrukare Ulf Börjesson sprida ut korn på fältet intill Utemuseum Pulken. Där kan tranorna sedan äta ostört.

Verksamheten sker i samarbete mellan länsstyrelsen, kommunen, LRF, närboende bönder, ideella naturvårdsorganisationer med fodersponsring från Lagerhusföreningen och Lantmännen.

De senaste dagarna har redan så många som 1500-2000 tranor varit på plats och med helgens lite kyliga väderprognos bör tranorna stanna kvar och det finns goda chanser till härliga upplevelser för den som har vägarna.
- Genom att flera lantbrukare börjat så trycker vi på startknappen med tranmatning idag, berättar ekolog Hans Cronert, Vattenriket.

Nästa helg den 2-7 april finns Vattenrikets personal på plats i fågeltornet vid Pulken för att berätta om tranorna.

Dansk konstnär målar tranor vid Pulken

torsdag, 8 april, 2010

Det är liv och rörelse vid Pulken. Tusentals tranor hälsar med en bugning, springer några steg, stannar och bockar på nytt med utspärrade vingar. Plockar sedan upp en fjäder från marken. Allt för att visa sin partner hur duktiga de är.

Carl Christian Tofte sitter i overall och gummistövlar utanför husknuten. Med skissblocket i knät och tubkikaren inom räckhåll. En snabb titt och så drar han några streck i blocket, suddar och skissar om.
– Jag försöker få lite koll på hur de gör när de dansar.

Trandansen ska så småningom illustrera en bok om tranor. Rörelserna fascinerar, men egentligen började Carl Christians fågelintresse med en helt annan typ av fåglar.
– Jag är väldigt intresserad av att måla små bruna och randiga fåglar.

De vidlyftigt långbenta och långhalsade tranorna började Carl Christian måla på allvar 2007 när han köpte huset vid Pulken. Helt enkelt för att de tog så mycket plats i naturen utanför ateljéns fönster.
– De dominerar landskapet helt på våren med sina läten och sin dans.

Namnkunnig illustratör
Carl Christian Tofte är en av Danmarks mest namnkunniga fågelillustratörer. Lite otippat kanske för en kille som växte upp i Farum, en förort norr om Köpenhamn.
– Men på den tiden fanns inga villakvarter runt om, utan betonghusen låg mitt ute på fältet.

Som barn älskade Carl Christian att teckna och måla och ritade ofta av bilderna ur hemmets många fågelböcker. Sedan upptäckte han till sin glädje att han kände igen dem ute i naturen. Bland annat på sommarstället i Halland som hans morfar köpt en gång på 50-talet.
– Örnskådning på vintern och fågelsträck vid falsterbo är klassiska exkursioner för en danska fågelskådare.

Carl Christian tystnar och riktar kikaren mot skyn.
– En glada, konstaterar han och pekar mot en rovfågel med karaktäristiskt kluven stjärt.
Fågelintresset växte och tack vare engagerade mentorer blev han snabbt en duktig ornitolog.
– Det man blir intresserad av så tidigt i livet har man svårt att släppa. Fågelskådning blev en identitet.

Trivs där olika landskap möts
Naturen i nordöstra Skåne lockade allt mer och i dag lever och verkar Carl Christian i Härnestad.
– Jag vill vara där många olika landskap och klimat möts. I vattenriket finns slättland, lövskog, barrskog och skärgård lätt tillgängliga. Jag känner starkt för landskapet häromkring.
Och här vid Pulken blev han kompis med tranorna, vars säregna rörelsemönster väcker lusten att måla.
– De är karismatiska på samma sätt som älg och tjäder, men man kan diskutera om de är vackra. 

Carl Christian skissar fåglarna i fält, men det är inomhus som merparten av arbetet görs.
–Jag åker egentligen sällan ut och skådar fåglar. Det har jag inte tid med. Därför är det viktigt att hitta fåglar strax utanför fönstret. Jag driver mig själv framåt och vill hela tiden göra bilderna bättre. 

Under påskens konstrunda dansar tranorna också inomhus på ateljéns väggar. På vissa verk syns det tydligt hur bilden vuxit fram.
– Jag är inte intresserad av att producera en fotografisk verklighet, utan att måla min inre bild av det jag ser. Det ska finnas en närvaro i det jag målar.
I tio dagar har Carl Christian gett sig själv husarrest. För att möta konstrundans alla besökare. Han lyfter kikaren och tittar drömmande söder ut och längre bort.
– Den där pölen den drar i mig. Jag vill gå ner och kika vad den rymmer.

Text och foto: Åsa Pearce

Carl Christian Tofte har bland annat illustrerat:
På danska: ”Politikens store fuglebok”, ”Rovfugle i felten”, Grönlands dyr og planter” och ”Fugle i farver”
På svenska: ”Våra fåglar”  Prisma förlag