Arkiv för kategori ‘Naturum’

Vattenriket välkomnar på flera språk

onsdag, 5 april, 2017

En ny pekskärm i utställningen berättar om Vattenriket och naturum på tio språk. Här får både turister och nyinflyttade veta mer om fina platser och roliga saker att göra i biosfärområdet.  

Pekskärmen i receptionen välkomnar nya besökare med korta texter. Mer information kan de sedan få av naturvägledarna i receptionen. Detta är en konkret del i projektet ”Ny i Vattenriket”.

För en månad sedan började Hanan Alkhuder, jurist från Syrien, göra praktik på naturum Vattenriket. Genom sitt modersmål, arabiska, och ett brett kontaktnät blev hon en genväg till att nå fler besökare.

Hanan har översatt affischer om naturums program till arabiska och blivit en kontaktperson för de som blir nyfikna på att veta mer. Att nå ut med information gör att fler hittar till naturum och dess aktiviteter.

Ett exempel är familjeaktiviteten tranprat där Hanan bjöd nya deltagare genom föreningen Arabiska barn. Naturvägledare Sam Peterson berättade på lätt svenska om tranornas spännande liv och Hanan översatte till arabiska. Det blev en lyckad aktivitet med hela 60 deltagare.

Nästa flerspråkliga aktivitet är nu på lördag den 8 april. Då blir det tranbuss till Pulken i samarbete med Vattenrikets vänner. 

Hanan Alkhuder har haft praktik i en månad och ska vara kvar på naturum året ut. Planerna är många – under våren blir det guidning på naturum och vandring till Norra Lingenäset med arabiskt språkstöd och under sommaren olika lovaktiviteter.

Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Magntorn och Åsa Pearce

Naturum Vattenriket fyller 5 år

onsdag, 25 november, 2015

På fredag 27 november är det fem år sedan naturum slog upp dörrarna för första gången. Sedan dess har över 620 000 besökare kommit från när och fjärran och upplevt fiskarna i akvariet, fåglar, uttrar och den härliga utsikten utanför panoramafönstren, skrattat i Opteryx och lärt mer om arbetet för att göra livet bra för både natur och människa i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Även fiskarna i akvariet fyller fem år! De flesta av dem har funnits med sedan utställningen kom på plats den intensiva hösten 2010.

På fredag firar vi med att bjuda alla besökare på glögg, pepparkakor och choklad. Välkomna kl 11-16!Läs mer om huset och utställningen

länk Historien bakom naturum Vattenriket och arkitektens tankar-Från våtmarkscenter till naturum Vattenriket
länk
Bygget av huset
Se alla bidrag i arkitekttävlingen
länk Utställningsproducent Håkan Kvist –
En utställning full av upplevelser
länk Fler
utställningsbyggares röster om naturum Vattenriket

Lugn av naturen i Vattenriket

fredag, 23 januari, 2015

I naturums vårprogram hittar vi lugnet i naturen. Prova på qigong på takterrassen, eller häng med på ”förundransrunda” runt naturum.

För 10 år sedan utsågs Vattenriket till ett biosfärområde. Under våren blickar vi tillbaka med föreläsningsserien ”Lär om biosfär”.

Än är det vinter i Vattenriket och örnarna är i fokus ett par veckor till, sen kommer februarilovet med djurolympiad och konsert. I mars-april tittar vi på tranorna vid Vattenriket besöksplats Pulken.

När naturen börjar grönska njuter vi sedan av rofyllda vandringar till Lillö borgruin. Välkomna att var med!

Programmet finns att hämta på naturum Vattenriket eller turistbyrån. Läs mer i naturums program här. Eller ladda ner som pdf.

Havsresans fältvecka har startat

tisdag, 27 maj, 2014

Nu är Havsresans fältvecka i full gång! Dykarna letar skeppsvrak, spöknät och ålgräsängar i havet utanför Åhus. På stranden får skolklasser undersöka livet under ytan med vattenkikare och håv.


Sjöfartsverkets båt karterar bottnen utanför Åhus. Dataskärmen visar konturerna av botten i olika färger. Här och var syns stenar och plötsligt dyker något främmande upp. Konturen av ett skepp tornar upp sig på skärmen.


-Det blir lite pulshöjning. Det här tror vi är ett skepp som förliste 1812 på Per Truls grund. Det stämmer med förlisningsrapporten, säger Kent Lögdberg, mätningsledare.

Nu ska dykarna undersöka konturerna närmare. I en vecka är dykare från hela Skåne på plats i Åhus. De ska leta skeppsvrak, plocka upp spöknät, undersöka ålgräsängar och ta bottenprover. Allt för att öka kunskapen och intresset för havet.


-Havsresan är en del i Kristianstads 400-årsfirande och vi på Vattenriket hoppas på mycket ny kunskap om havet. Kunskap ökar engagemanget och viljan att förvalta havet väl, säger Ebba Trolle, projektledare på Vattenriket.


Samtidigt som dykbåtarna lämnar hamnen för att undersöka och upptäcka havsbotten får skolklasser lära mer om havet. Naturums pedagog Sam Peterson visar och berättar vid Revhaken.

Fakta: Havsresan är ett kunskapsprojekt som drivs av Lunds universitet. Kristianstads kommun och Vattenriket är värd i år.  Under en vecka utforskar dykare havets botten. Resultatet presenteras på Havets dag vid Snickarhaken den 30 augusti. Varje dag måndag-fredag 17.00 visas också dagens fynd i hamnen.
Följ Havsresan på facebook.
Läs mer om Havsresan här.

Text: Åsa Pearce
Foto: Åsa Pearce och Karin Magntorn

Havsresan kommer till Vattenriket

torsdag, 16 januari, 2014

I år gästar 25-årsjubilerande kunskapsprojektet Havresan 400-årsjubilerande Kristianstad. Föredrag, fältvecka och havets dag ska öka och sprida kunskap om Hanöbukten och Helge å. Vattenriket håller ihop arrangemanget.

På naturums ”prat efter mat”-föredrag i går berättade projektledarna Kjell Andersson och Peter Jonsson från Lunds universitet om Havsresan.
-Det är ett kunskapsprojekt som syftar till att ta fram ny kunskap och dela med sig av den. Vi vill att alla ska bli mer medvetna om havets värden, säger Peter Jonsson.

Ny kunskap samlas framför allt in under en fältvecka. Sista veckan i maj kommer ett 20-tal dykare att undersöka havet och bottnen utanför Kristianstads kommuns kust. Varje dag visas fynden. Resultatet sammanställs i en rapport som presenteras på Havets dag i Åhus den 30 augusti.

Både ekologi och arkeologi
Exakt var dykningarna ska ske är inte klart ännu, men det kommer att bli både i havet och i Helge å, med både ekologiska och arkeologiska infallsvinklar.
-När vi arrangerat Havsresan på andra platser har vi hittat fynd från stenåldersboplats. Det är inte omöjligt att det finns sådana fynd också utanför Åhus. Kanske kan vi också hitta fynd som ger ny kunskap om slaget vid Helge å 1026, säger Peter Jonsson.

Dessutom kommer dykarna att ta prover och fotografier som kan ge ny kunskap om växt- och djurliv i havet.
Det har gått 25 år sedan Kjell Andersson och Peter Jonsson vid Lund universitet gjorde sin första havsresa runt Skånes kust.
-Resan är lika aktuellt i dag som den var då, säger Kjell Andersson

Han visar ett kollage av de första årens tidningsrubriker. Rubrikerna löd ”Död botten vid Täppet”.
- Havet tillhör alla, men ingen tar ansvar för hur det mår. Havsresan är ett sätt att samla myndigheter, föreningar och intresserade till ett gemensamt kunskapsprojekt. Alla måste samarbeta för att rädda havet, säger Kjell.

Vill du vara med, eller veta mer om allt som händer i Havsresan?
Kom till uppstartsmötet på naturum Vattenriket den 27 januari kl 13. Anmäl till info@havsresan.se.