Spännande forskning på naturum

Forskare i alla åldrar får sitt lystmäte på naturum. Programmet fram till jul är fullt av aktiviteter för stor och liten med upptäckarsinnet kvar.

Dagen efter invigningen kommer pyttesmå djur under luppen. I hörsalen står julgranarna redo att skakas i jakten på spindlar.
Fast egentligen börjar forskningen med papper och penna. Och det är inte bara barnen som får tänka efter när naturpedagog Andreas Magnusson ber dem rita en spindel.
-Hur många ben har den, var sitter de och hur ser egentligen kroppen ut?

Utrustade med varsin ”spindelfångare” i form av små plaströr träder Ronja, tre år, och pappa Marc Kickulies till verket. De skakar och letar… och minsann hittar de en liten krabat.
-Oj är det så de ser ut, åtta ben som sitter på huvudet! Säger Marc.

Spindeljägarna kikar i luppen och får veta att alla spindlar faktiskt är giftiga – men inte för oss. Naturpedagogerna Andreas Magnusson och Sam Petersson och spindelsexperten Lars Jonsson visar och förklarar.

Att människan dras till vackra landskap är bekant. Och på måndagen ges en möjlig förklaring. Kanske är det inte krångligare än att ugglor söker sig till ihåliga träd.
-Ett arv från tiden när vi klev ner ur träden och letade miljöer med vatten och grönska för att kunna hitta mat och överleva, säger läkare, professor och författare Nils Uddenberg.
Hans föredrag om biologisk mångfald och skönhet drar en full hörsal.

Tisdagen ägnas helt och hållet åt forskning. Under konferensen Biosfär 2010 får drygt 60 personer nya inblickar och utblickar från Kristianstads Vattenrike.

Forskningstemat fortsätter fram till jul. På lördag kan barn och vuxna vara ”medforskare” och leta fossiler. På söndag berättar flyttfågelforskare Roine Strandberg om hur han följer flyttfåglar med gps. Pedagoger fortbildar sig om lärande i naturen på tisdag och dagen efter berättar författare Mats Ottosson om naturen som massage för själen.

Till naturums program >>

Back To Top
Translate »