Kanalhuset fyller 20 år

Den 24 oktober 1991 invigdes Kanalhuset, Vattenrikets första utemuseum. 20 år senare har naturum tagit över rollen som porten till Vattenriket, men Kanalhuset är fortfarande en populär rastplats längs Linnérundan.
Vattenrikets grundare Sven-Erik Magnusson drömde om ett våtmarkscentrum. När planerna ansågs för dyra bestämde han sig för att börja bygga utemuseer i landskapet.
-Det första utemuseet ville vi placera så nära stan att det kunde besökas utan vandrarkängor. Det skulle ge en upplevelse av att våtmarkerna ligger alldeles intill stan, berättar Sven-Erik.

Vid den tiden hade Kristianstads Vattenrike sitt kontor i två baracker på parkeringen mellan ställverket och Helge å. Därifrån la Sven-Erik märke till ett hus på andra sidan kanalen.

Huset hade hyst färskvattenintaget till Kristianstad. Egentligen skulle det rivits för länge sedan, men platsen var så svåråtkomlig att det inte blivit av.
-Och det var vi glada för! Platsen var perfekt för ett utemuseum – väl förankrat i våtmarken, men ändå nära stan, säger Sven-Erik.

Ur ett byggperspektiv var den desto knepigare.
-Vi fick dämma av kanalen för att kunna bygga en bro ut till huset.

Delar av det gamla vattenintaget blev grunden för utemuseet. En plattform byggdes runt den gamla asken intill. Så byggdes en utställning med information både om närområdet och om Vattenriket. Taket byggdes om till ett fågeltorn.

Härifrån kan besökaren blicka ut över kilometervida våtmarker med allt från kungsfiskare och pungmesar till hägrar och havsörnar.
-Fram till den 26 november i fjol utgick besöken i Vattenriket från Kanalhuset. Nu har vi naturum Vattenriket, men än i dag är Kanalhuset ett populärt stopp längs Linnérundan, säger Sven-Erik Magnusson.

Text: Åsa Pearce
Bild: Erik Karlsson

Back To Top
Translate »