Publikfavorit vid Pulken

Snön har smält och ängarna vid Pulken är översvämmade. Blötan innebär nattro för de långbenta tranorna, ute i vattnet kan de stå och sova i trygghet för räven. När morgonen gryr börjar fåglarna röra sig. Frukosten är serverad.

En ny flock sveper in söderifrån. De går in för landning och tar mark. Trots trängseln letar de upp varandra och börjar dansa. De niger och bugar för varandra, kastar huvudet bakåt och ropar tillsammans. Somliga hoppar högt upp i luften och dalar ner med vingarna utspärrade som en fallskärm. Solen bryter igenom och får tranornas röda nackar att lysa.

Artfakta

Varje vår flyttar tranorna norrut från sina vinterområden i Spanien och Frankrike. De flyger tillsammans i mäktiga V-formationer, och rastar på särskilda platser längs vägen.

En sådan rastplats är Pulken, strax utanför Yngsjö. Där samlas flyttande tranor kring månadsskiftet mars-april. När flyttningen är som mest intensiv brukar man räkna in 8-10.000 individer samtidigt. Vid Pulken äter de och vilar inför nästa etapp. Vissa tranor flyttar ända till Lappland, men ett tiotal par häckar i Vattenriket. De brukar vara först på plats.

Att rasta tillsammans är ett sätt för tranorna hålla ihop. På rastplatsen ägnar de mycket tid åt att dansa för varandra. Tranor bildar par för livet, och de rituella rörelserna stärker familjebanden. För unga tranor är dansen också ett sätt att visa intresse för en möjlig partner.

Hur många är tranorna nu? Läs och rapportera tranobservationer

Lokala åtgärder

Tranor äter gärna säd på nysådda åkrar. En vuxen trana kan sätta i sig tre hekto korn per dag. När de samlas i tusental kan deras aptit bli ett problem för jordbruket. Därför sprider man ut korn på markerna vid Pulken. När tranorna får maten serverad direkt vid rastplatsen lämnar de åkrarna i fred.

Samtidigt får vi människor en fin möjlighet att studera tranorna, eller bara njuta av skådespelet när de mäktiga fåglarna dansar.

Se tranor i Vattenriket

Under flyttningstiden i månadsskiftet mars-april är Pulken det självklara besöksmålet. Här finns ett kombinerat fågeltorn och utemuseum, samt parkering. Anläggningen är tillgänglighetsanpassad.

Inför transäsongen anordnar naturum Vattenriket föredrag och aktiviteter. Aktuell information hittar du i programmet. Under säsong finns kunniga tranvärdar på plats vid Pulken. De har kikare till utlåning och berättar gärna mer om tranorna och livet i området.

Back To Top
Translate »