Ovanligt högt vattenstånd i havet

I går eftermiddag mätte SMHI vattenståndet i Hanöbukten till mellan 1,20 och 1,09  meter över medelvattenståndet i havet. Det är rekordnivåer. 

I Simrishamn observerades +120 cm, vilket är 10 cm över det tidigare rekordet från 2001. Det höga vattenståndet beror, enligt SMHI:s vakthavande oceanograf Sian de Koster, på att flera olika väderfenomen sammanträffade.
– Det fanns mycket vatten i södra Östersjön. Sedan pressade ett lågtryck och starka vindar vattnet mot kusten.

SMHI gick ut med en klass 2-varning för onsdagen. I Åhus hamn steg vattnet fort under eftermiddagen. När det stod som högst svämmades hamnpromenaden över och Räddningstjänsten fick lägga upp sandsäckar för att skydda husen på Äspetsidan. 

Under onsdagskvällen började vattnet sjunka och på natten sänkte SMHI sin varning till klass 1. Vattenståndet är dock fortfarande mycket högt i hela södra och sydöstra Östersjön. Nordostliga kulingvindar har blåst vattnet norrifrån och det har svårt att komma undan.

Högvattnet i havet fick inte så stor påverkan på Helgeåns vattennivå inne i Kristianstad. På onsdagen låg det på 0,8 möh. Det väntas öka till 0,9 inom det närmaste dygnet, innan det vänder nedåt igen. Det beror på att flödet i Helge å är mycket lågt, 20-25 m³/s, vilket innebär att ån inte fyller på med särskilt stora vattenmängder.

C4 Tekniks mätinstrument i Åhus hamn nådde +1, 29 möh strax före klockan fyra på eftermiddagen den 4 januari. Det är 13 centimeter lägre än tidigare rekord i området på +1,42 enligt mätsystemet  HHV.

Text: Åsa Pearce
Foto: Lennart Johanzon och Karin Magntorn

Back To Top
Translate »