Föredrag inne på naturum


Föredrag på naturumVi erbjuder tre olika föredrag i naturums hörsal; ett fördjupande om Vattenrikets natur och om arbetet för natur och människa som sker i biosfärområdet, ett om staden Kristianstads 400 år spännande, vattenrika historia och ett om hur vi människor kan använda naturen för att få kraft, lugn och återhämtning. Pris inklusive moms: dagtid 750 kronor, kvällar och helger: 1500 kronor. Du bokar genom att skriva till naturum@kristianstad.se


Lär känna ditt Vattenrike – föredrag med eller utan filmen ”Biosfär”

Vyer från olika delar av Vattenriket.
Vyer från olika delar av Vattenriket.

Tidsåtgång: 30 min, 45 min eller 60 min.
Maxantal: 60 personer
Pris inkl. moms: dag 750 kr, kväll/helg 1500 kr.
Bokas via mail till: naturum@kristianstad.se 

I föredraget ”Lär känna ditt Vattenrike” berättar vår naturvägledare till bilder om hur vi arbetar med att bevara och utveckla naturvärdena i biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Ni får höra om vad som händer i Vattenrikets härliga natur under året och får tips på olika platser att upptäcka och uppleva. I filmen "Biosfär" besöker ni några av Vattenrikets besöksplatser och får veta mer om hur biosfärarbetet har gjort att tranorna trivs vid Pulken, om de sällsynta växterna på Sånnarna och om strandängsböndernas insats för natur och människor i Vattenriket. Filmen är 16 minuter lång. Uppge vid bokning om ni vill se filmen under föredraget eller inte.

Stan är full av vatten – Kristianstads vattenrika historia

Kong Christian ritar sin nya stad Christianstad på Allön. Konstnär: Alf Lannerbäck
Kong Christian IV ritar sin nya stad Christianstad. Konstnär: Alf Lannerbäck.

Tidsåtgång: 60 minuter
Maxantal: 60 personer
Pris inkl. moms: dag 750 kr, kväll/helg 1500 kr.
Bokas via mail till: naturum@kristianstad.se

 

 

 

 

För 400 år sedan invigde den danske konungen Christian IV sin nya stad Christianstad på halvön Allön i den norra delen av sitt rike. Kungen valde att anlägga staden just här tack vare att Helgeån med sina kringliggande våtmarker utgjorde ett skydd för fästningsstaden mot de svenska soldaterna som härjade i trakterna.
I den här föreläsningen tar naturvägledaren er med på en spännande resa genom historien med hjälp av historiska kartor och bilder. Vattnet och våtmarkerna är utgångspunkten i berättelsen om staden i Vattenriket, där vi gör nedslag i ett par av de vattenrelaterade händelser som har påverkat staden, naturen och människorna mest genom århundradena. (Är sällskapet max 25 personer och vill få både historisk info och en promenad? Se då även "400 år på 800 meter".)


Lugn av naturen

Barn vilar i grönska. Foto: Karin Magntorn.
När vilade du i grönskan senast? Foto: Karin Magntorn.

Tidsåtgång: 60 minuter
Maxantal: 60 personer
Pris inkl. moms: dag 750 kr, kväll/helg 1500 kr.
Bokas via mail till: naturum@kristianstad.se

 

 

 I naturums hörsal berättar naturvägledaren om varför vi människor mår bra i både kropp och knopp av att vara ute i naturen. Vi tar en titt på vad senaste forskningen säger, tipsar om avkopplande övningar att göra i naturen och varvar prat med bilder och fågelsång från Vattenrikets härliga natur. (Vill ni prova övningar och få samma information utomhus? Se då även "Lugn av naturen i naturums närområde".)

 

 

Tillbaka till Upptäck Vattenriket med en naturvägledare