Fjällmossen


"Fjällmossen 03.35. Ett par kraftiga smällar hörs utifrån dimman. Mossen ligger tyst och stilla. En taltrast flöjtar bortifrån skogskanten. Så hörs vingsmällen igen följt av ett explosivt väsande. Fyra mörka siluetter avtecknar sig i det blå gryningsdiset. Orrtupparna är på plats och de uppspända vita stjärttäckarna lyser likt utslagna näckrosor."

Enbuskar på fjällmossen
Vid fjällmossen finns en vacker enefälad. Foto: Patrik Olofsson

Fjällmossen ligger mitt på Linderödsåsen. De fina skogsmiljöerna och orörda mossmarkerna med orrspel, sileshår och hjortron gör att man känner sig förflyttad till betydligt nordligare breddgrader. I området kring Fjällmossen finns även fina hagmarker med björkdungar, ljunghed och en vacker enefälad.

Spelande orre, foto: Patrik Olofsson
Orre. Foto patrik Olofsson/N

Egentligen består Fjällmossen av två delar, med ett par gamla åkrar som skiljer de båda halvorna åt. På fältet söder om vägen brukar varje år flera orrar spela. Orrspelet är ett av områdets främsta attraktioner.
Spelet pågår framför allt under mars-april men det är möjligt att få se orrar på spelplatsen året runt. Bästa tid för orrspel är
tidiga morgnar då man har störst chans att både få se och höra fåglarna. Bland övriga häckfåglar kan nämnas trana, enkelbeckasin och morkulla. Vintertid ses ofta kungsörn, fjällvråk och varfågel.


Från parkeringen går det en 1700 meter lång stig ut till fågeltornet varifrån man ser ut över spelplatsen. Observera att området är fågelskyddsområde och att beträdnadsförbud gäller på spelplatsen. Stövlar rekommenderas på våren eftersom det kan vara mycket snö kvar på stigen.

FjällmossenVägbeskrivning
Från Huaröd, kör västerut mot Killhult. Efter 2 km, sväng vänster mot Harphult. Härifrån är det sedan skyltat mot Fjällmossen.

Större karta

Koordinater till parkeringsplats vid fjällmossen

WGS 84 (lat, lon):
N 55° 50.087', E 13° 54.499'
WGS 84 decimal (lat, lon):
55.83562, 13.90797
RT90:
6191164, 1381147
SWEREF99:
6188230, 431625

Tillbaka