Klodyvel och stavlik vattenskorpion


KlodyvelStavlik vattenskorpion
Klodyvel och Stavlik vattenskorpion
Teckningar av Göran Vägren © Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike

Klodyveln kallas också vattenskorpion. Inte för att den är släkt med skorpioner, utan för att den liknar en skorpion med sina stora klor där framme och ”svansen” där bak. Denna ”svans” är dock inte till för att stickas med, utan är ett andningsrör som fungerar som en snorkel. När klodyveln skall andas sticker den upp snorkeln ovanför vattenytan och suger in luft genom den. Nyfödda klodyvellarver, som man hittar under sommaren, har ett mycket kort andningsrör.

Frambenen använder klodyveln till att fånga sitt byte med. Den är inte snabb, men väl kamouflerad. Den liknar ett visset löv när den sitter alldeles stilla precis under ytan på ett grässtrå. Om ett småkryp passerar tillräckligt nära kniper klodyveln blixtsnabbt ihop sina klor och sticker bytet med sin sugsnabel. Den har svårt för att simma och kan till och med drunkna om den kommer ut på djupt vatten. Se till att klodyveln har något att klättra på i glasburken eller akvariet. Klodyveln har flygvingar under sina täckvingar, men använder dem aldrig eller sällan.

Den stavlika vattenskorpionen är släkt med klodyvel. Med sin smala kropp och långa ben liknar den en vandrande pinne. Den lever på sammas sätt som klodyveln. Det sitter ofta små röda prickar på den stavlika vattenskorpionens eller klodyvelns ben.

Tillbaka