Ryggsimmare


Ryggsimmare
Teckning av Göran Vägren © Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike

Ryggsimmaren är ett stort och livligt småkryp, som tillhör gruppen vattenskinnbaggar. Den simmar ryggsim, därav namnet. Ryggsimmaren flyter ofta upp till ytan för att hämta luft. Då lägger den sig med bakkroppen mot vattenytan. Om man tittar noga kan man se de fina håren som sitter fast på bakkroppen och leder in luften till ryggsidan, som också är hårig. De små håren håller kvar en luftbubbla så att ryggimmaren kan andas under vattnet. Kika på ryggsimmarens rygg när den simmar. Man kan se hur luftbubblan på ryggen glänser.

Liksom andra vattenskinnbaggar har ryggsimmaren en sugsnabel, som den sticker in i sitt byte och suger ut de mjukare delarna med. Den simmar snabbt med sina årlika ben och äter gärna andra småkryp, grodyngel och till och med fiskyngel.

Ryggsimmaren kan klättra upp ovanför vattnet, lyfta på täckvingarna och flyga iväg. Det är därför man kan hitta ryggsimmaren i dammar utan tillflöde. Den flyger dit!

Under sommaren kan man hitta ryggsimmare som ser lite annorlunda ut. Det är de nykläckta ryggsimmarna vi hittar då. Dessa är grönaktiga till skillnad från de f ärdigvuxna ryggsimmarna som är bruna.

Tillbaka