Buteljerar 5 000 år gamla regndroppar


Per Malmberg. Foto Åsa Pearce.Vattenrikets invånare är bortskämda med ett dricksvatten av högsta kvalitet. Djupt under oss finns norra Europas största vattenmagasin med uråldrigt vatten. Malmberg i Yngsjö buteljerar regndroppar som föll för 5245 år sedan.

Kristianstadsslätten avgränsas av förkastningsåsar i väst och nordväst. Vattenförande gröngrus, glaukonit finns i tjocka lager under slätten. Under Yngsjö är urberget som djupast. Här ligger berget 300 meter ner. Kritahavet som en gång översvämmade området har gjort vattnet mycket kalkhaltigt.

– Bra för hälsan, men inte för hushållsapparaterna, säger Per Malmberg, koncernchef Malmberg- Gruppen AB.

De omgivande åsarna gör grundvattnet artesiskt. I Yngsjö sprutar vattnet hela 4,5 meter över markytan.

– Trycket är en garant för kvalitet, när det är tryck upp kan inga föroreningar komma ner, säger Per.

Egentligen är vattnet en bisak för MalmbergGruppen. Bara två av 135 anställda arbetar med mineralvattnet. Resten är involverade i biogasrening, vattenrening och geoenergi.

– Mineralvattnet är en krydda, säger Per.

Malmberg är ett familjeföretag och Per Malmberg brunnsborrare i fjärde generationen.

– Den första generationen började borra brunnar, den andra utvecklade vattenverk, den tredje arbetade med vattenrening och jag mest med biogas och geoenergi.

Det hela kom sig av att Per bestämde sig för att man skulle borra ner så djupt som möjligt till urberget i samband med företagets 110 årsjubileum 1976.

Malmberg. Foto Åsa PearceI glaukonitlagren fann Malmberg ett vatten som var varmare än ovanför, 14,3 grader mot 9 grader.

– Det var oljekris och vi ville ta värme ur vattnet, säger Per. 1983 stod den första värmepumpanläggningen klar. Sedan dess har tekniken förfinats och i dag värms hela Arlanda med Malmbergs geoenergiteknik.

Bubbelvattnets historia är kortare än så. Först i samband med 120 årsjubileet buteljerade Malmberg sin första flaska mineralvatten. 1990 lanserades vattnet på Stockholms innekrogar. Det 5245 år gamla vattnet föll bedömarna på läppen och Malmberg har vunnit flera priser.

Per Malmbergs pappa gick bort när Per var 14 år. Under sin sista tid talade han in ett kassettband med företagets historia och ett om grundvattentillgångarna på Kristianstadsslätten.

– Pappa var övertygad om att det fanns gott om vatten under Kristianstadsslätten. Det var tal om att Kristianstad skulle ta vattnet ifrån sjön Bolmen, men då sa pappa att det är ingen idé att gå över ån efter vatten och han har fått rätt.

vattenkran

Kristianstads grundvatten

Under Kristianstadsslätten finns norra Europas största grundvattentillgångar. I lager av grus, sand, kalksten och sandsten rör sig grundvatten i olika nivåer och riktningar. Grundvattnet används som dricksvatten i Kristianstad, Hässleholm, Bromölla och Östra Göinge samt till ett flertal industrier. Stora mängder grundvatten används också tidvis till jordbruksbevattning.

Läs mer

länk Kristianstads kommuns hemsida om grundvattnet


 

Tillbaka