Havsörnen - symbol för levande natur


Överst i näringskedjan är mest utsatt. För havsörnarna var läget akut på 1970-talet. Christer Neideman började stödmata Vattenrikets örnar. 40 år senare gläds han åt att rovfåglarna med den majestätiska ryggtavlan och den kraftiga näbben blir allt fler.

Örnar. Foto Patrik Olofsson

Det var miljögifterna DDT och kvicksilver som gjorde äggen så sköra att havsörnarna låg sönder dem i boet.
– Örnar äter as och skadade fåglar och eftersom de är överst i näringskedjan fick de i sig mest gift, säger Christer Neideman. Christer Neideman kunde inte bara se på medan örnarna höll på att dö ut. Tanken föddes att stödmata dem med giftfritt kött på vintern. Två gånger i veckan hämtade han en låda med 20 kilo lunga och strupe från stansFoto: Åsa Pearce slakteri.
– Jag körde med bil så nära som möjligt, sedan drog jag ut maten på en specialbyggd pulka fäst på ett par skidor, säger han. Oavsett om det var snö eller barmark var han på plats med örnmaten från tiden strax före jul och in i mars. Vädrets makter var inte alltid samarbetsvilliga.
– En gång körde jag fast med bilen och fick gräva bort snö i timmar med en planteringsspade.

Havsörnar är skygga djur så platsen för matning måste ligga långt från bebyggelse, vid vatten och på en öppen plats med buskar och träd där örnarna kan hålla utkik över matningsplatsen.
– Kråkfåglarna brukar vara snabbt framme, men de lyckas bara hacka loss småbitar åt gången. Havsörnen kan ta rejälare stycken ur det frysta köttet. Matningen fyller två syften. Tidigare hade örnarna ätit skadade och miljögiftspåverkade djur och fått i sig rejäla doser gift. Nu fick de garanterat giftfritt kött på bestämda tider och platser. När kvicksilver och DDT förbjöds började havsörnarna återhämta sig. Christer märkte tydliga resultat.

Christer Neldmen. Foto: – I början var jag glad om jag såg två – tre örnar, nu kan man se tiotals på ett ställe. Jag hade inte väntat mig att det skulle gå så fort! Trots att stammen så smått återhämtat sig tycker Christer Neideman att det är en god idé att fortsätta mata havsörnarna.
– Den första vintern är ungfåglarna oerfarna jägare och har lätt att svälta ihjäl om de inte hittar tillräckligt med föda på egen hand.

På senare år har Christer lämnat över matningen till Patrik Olofsson, men han deltar fortfarande gärna i fågelklubbens örnräkningar.
– Havsörnar är vackra och intressanta fåglar. Särskilt när de sitter i ett träd eller på en sten och man ser deras enorma näbb och majestätiska ryggtavla. Eller när de kommer flygande med vingar breda som logportar.

Örnar i Vattenriket

Havsörnen är Sveriges största rovfågel och den kan ses patrullera längs å- och sjöstränder, över strandängar och skogsområden året runt. Varje vinter besöker ett par hundra havsörnar Vattenriket och den närbelägna kusten, men de går att se även sommartid. Sedan 2003 häckar havsörnen i nordöstra Skåne efter att ha varit försvunnen som häckfågel i över hundra år och därefter har ökningen fortsatt. Säsongen 2010 konstaterades 5 häckande par i Kristianstadsbygden. Tostebergahamnen och Håslövs ängar är två platser där du kan se havsörnar.


Läs mer

länk Örnar i Vattenriket

Tillbaka