Nyckelpiga


nyckelpiga av göran vägren
© Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike

Nyckelpigan hör till våra mest omtyckta skalbaggar. Ofta kallas den Maria eller Jungfru Maria. Kanske därför att Jungfru Maria brukar ritas i samma kläder som liknar nyckelpigan- en röd kjol och en mantel med svarta prickar. 
Många tror att nyckelpigans prickar talar om hur gammal den är, men så är det inte alls. Olika arter av nyckelpigor har olika många prickar. I Sverige finns det faktiskt 60 olika nyckelpigearter! Somliga med prickar och andra utan. Det finns nyckelpigor med två prickar, med 14 prickar och med 22 prickar till exempel. Fast, vanligast är förståss nyckelpigor med sju prickar: och den nyckelpigan helter såklart Sjuprickig nyckelpiga! 

Man kan se nyckelpigor under hela året. Vill du se nyckelpigan under vintern då får du leta i hussprickor, under löv, trädens bark eller i mossan.

När vårsolen kommer kryper nyckelpigorna fram. Efter parningen lägger honan ägg på ett blad fullt med bladlöss. För när äggen kläcks kryper det ut små hungriga larver som börjar äta bladlöss med god aptit. Larverna växer fort och byter skinn fyra gånger innan de förpuppar sig och blir till nya nyckelpigor. Det är inte bara larverna som tycker om bladlöss. Visste du att en vuxen nyckelpiga kan äta hela 50 bladlöss på en dag! Därför gör de stor nytta i våra trädgärdar, så man slipper använda giftiga bekämpningsmedel. I vissa länder föder man upp nyckelpigor i äggkläckningsmaskiner. Sedan släpps de färdiga skalbaggarna på odlingar som hotas av bladlöss. 

Du har kanske hållit en nyckelpiga i handen- och kanske har du också varit med om att nyckelpigan "kissat " på dig? Ofta får man en illaluktande gul pöl i handen när nyckelpigan suttit en stund. Men, det är inget kiss, utan bara nyckelpigans försvarsmedel mot fiender. Och det kommer ifrån knäna! Om en fågel biter i nyckelpigan, så spottar den snabbt ut den, eftersom det gula smakar så illa! Så klarar sig nyckelpigorna undan fiender!

Fast, ta det försiktigt när du håller i en nyckepiga- den kan faktiskt bitas lite grand, om den känner sig hotad.

Tillbaka till vårteckensidan!


Observationer av nyckelpigor

Uppgift markerad med x måste fyllas i!

Uppgiftslämnarex

Datumx
(skriv så här: 100501)

Platsx

Kommunx

Landskapx
Klicka på pilen, så kommer alla landskap fram så att du kan välja just ditt landskap!

Detaljer

Tillbaka